Følg krem.no på Instagram @kremno_elin og på Facebook
krem.no
  • HJEM
  • TIPS & TRIKS
    • Dekorering
    • Vekter og mål
    • Ord og uttrykk
    • Utstyr
  • OM KREM
    • Annonsere?
    • Kontakt

Gâteau Saint Honoré

21/1/2015

3 Comments

 
Bilde

Kake med sprø butterdeig, vannbakkels, myk vaniljekrem og knasende karamell 

Detta var bursdagskaka si det gitt. 
Snøen laaaaver ned og det er i dag 44 år siden mora mi plinga på klokka på Lykkebo fødehjem og sa; nå kommer a! For første gang skjønner jeg hvorfor folk ikke liker å feire bursdager. Det betyr jo bare at du er i ferd med å bli gammal. Og det liker vi jo ikke. Aldri gøy å bli minnet på at du i dag er ett år nærmere graven. På den annen side, for to-tre hundre år siden feiret man kanskje at man hadde klart å bli ett år eldre, at ikke spedalskhet, sult og nød hadde tatt en. Så i dag velger jeg å feire livet! Ikke hvor mange år jeg er, eller har igjen, eller hvor mange grå hår som har kommet i løpet av det siste året, eller hvor lenge jeg har igjen til overgangsalderen, eller hva man sitter igjen med i pensjon når den dagen kommer, eller hva som kan skje når man blir femogførr.

Drit i det.

Lukk øya et lite sekund, glem alt annet og spis posh kake. 

Denne kaken skal originalt lages med chiboust krem (blanding av italiensk marengs og vaniljekrem). Det må du gjerne gjøre! Jeg valgte imidlertid å lage den med vaniljekrem utblandet med vanlig kremfløte. 

Gâteau St Honoré
3 plater frossen butterdeig
1 porsjon vaniljekrem
1 porsjon vannbakelsdeig
1/3 l kremfløte
4 plater gelantin

karamell:
200 g sukker 
1 dl vann

Slik gjør du:
1. Tin frossen butterdeig en halv time og kna dem sammen. Kjevle ut på en bakeplate kledd med bakepapir og skjær ut en ring ca. 25 cm. Prikk godt med en gaffel.
2. Lag vannbakkelsdeig. Ha den i en sprøytepose og sprøyt på butterdeigen (se bildet). Resten lager du små kuler av. De skal være på størrelse med en golfball. Stek bunne på 220 grader i 25-20 minutter. Stek profitorolls (vannbakkelskuler) i 20-25 minutter på samme temperatur.
3. Kok vaniljekrem og la den bli helt avkjølt.
4. Pisk slapp krem av kremfløten. Sett den i kjøleskap.
5. Legg gelatinplatene i vann i 5-10 minutter. Klem ut vannet og smelt over vannbad eller i mikro-ovn sammen med 3-4 ss med vaniljekremen. Bland inn resten av vaniljekremen, deretter blandes den piskede kremen inn.
6. Lag små kryss i vannbakkelskulene og sprøyt inn vaniljekrem. Sprøyt vaniljekrem i kakebunnen. La det bli igjen litt vaniljekrem til finishen. Sett alt i kjøleskap mens du lager karamell.
7. For best kontroll, lag en sukkerlake av sukker og vann og kok den til den har en lys karamellfarge. Dypp vannbakkelskulene i karamellen. Sett til slutt kulene tett i tett på ringen, fest med karamell. Sprøyt i resten av vaniljekremen med en flat, glatt tyll.
8. Lag krøller av karamell (se bildet). NB! Ikke legg på karamell-krøllene før kaka skal spises. (De smelter på kremen).
   
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
3 Comments
Johanne
22/1/2015 02:38:19

Hei

Ser supergod ut:)
Jeg lurer på hvorfor du ikke har gelantinplatene i den varme vaniljekremen før du avkjøler den?

Reply
Konditor-Elin
22/1/2015 03:06:45

Godt spørsmål Johanne! Det går fint an å blande gelatin inn i den varme vaniljekremen samtidig som du lager den, du kan gjerne gjøre det. Mitt argument er at, når man skal piske den kalde vaniljekremen myk igjen, vil geleringsevnen svekkes (uten at jeg har noe forskning å vise til). Jeg liker dessuten å jobbe med kremen når den er bløt. At den setter seg først når den kommer i kjøleskapet.

Reply
johanne
23/1/2015 04:35:59

Tusen takk for fint svar:)
Denne kaken skal jeg lage:)




Leave a Reply.

    Bilde
    Velkommen til krem-dott-no! Mitt navn er Elin Vatnar Nilsen. Jeg er utdannet konditor og har drevet krem.no siden 1999. 2017 ga jeg ut min første bakebok: "Alle kan bake." Høsten 2018 kommer den neste! På denne siden finner du basisoppskrifter, enkle dekoreringstips og masse gode oppskrifter på kaker, desserter, is og konfekt.  Jeg baker dessverre ikke kaker på bestilling til selskap. 
    BESTILL BOKEN MIN HER
    Picture
    Bilde
    Bilde
    POPULÆRE NÅ: ​
    Picture
    FIRKLØVERKAKE I LANGPANNE
    Picture
    HVITLØKSBRØD
    Picture
    SJOKOLADELANGPANNE
    Picture
    SLIK LYKKES DU MED SØT DEIG
    Bilde
    HVORDAN PISKE KREM
    Picture
    SUKKERBRØD
    Picture
    BOLLEFOCACCIA
    Picture
     BOLLER MED OG UTEN ROSINER 
    Picture
    VANILJEKREM
    Picture
    FIRKLØVERKAKE
    Picture
    HALVGROVE RUNDSTYKKER
    Bilde
    15 MEST POPULÆRE

    Kategorier

    All
    Bløtkaker
    Cookies
    Dessert
    Fakta Om
    Flettebakst
    For De Minste
    Frukt Og Baer
    Gjærdeig
    Glutenfritt
    Godt.no
    Grunnoppskrifter
    Is
    Jul
    Kakedekor
    Kaker
    Konfekt
    Konkurranse
    Krem.no
    Langpanne
    Mandagstanker
    Marsipan
    Muffins
    Ostekake
    Påske
    Q Meieriene
    Sauser
    Scones
    Sjokoladekaker
    Tørsleffs
    Utstyr

    RSS Feed

    Blogglistenhits
© 2018 krem.no 
Om krem.no | Kontakt
✕