Kaldheving

Kaldheving

Picture

Bak på kvelden, få ferske bakverk til frokost. 

Jeg bakte en deig i går kveld, satte den i kjøleskapet og stekte det av i dag tidlig. Slik lykkes du med kaldheving. 
Dere har lenge spurt meg om jeg kan lage et blogginnlegg om kaldheving, og her er det! Planlegger å bake og kaldheve både fine rundstykker og kanskje en bollefocaccia også. Det blir lagt inn i dette innlegget – senere! Nå begynner jeg med disse: grove rundstykker. 

I denne oppskriften har jeg brukt nesten 5 dl væske. Opprinnelig står det 3.5 dl (jeg har tatt utgangspunkt i brukt denne oppskriften) men med gjærdeig kan man ikke følge en oppskrift slavisk med hensyn til væskemengde. Jeg ønsket en litt løs deig, men fast nok til å kunne rulle boller av den. Jeg fikk akkurat den konsistensen jeg ville ha, (rullet bollene i hendene mine med litt mel på fingrene). 

Grove rundstykker (kaldhevet i 7-12 timer)
ca. 4 -5  dl kald væske
250 g hvetemel
125 sammalt hvete fin
125 sammalt rug fint
5 g gjær
10-12 g salt

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 12-14 rundsykker. Sett på en bakeplate og dekk til med plast. Sett i kjøleskapet til dagen etter. 
4. Dagen etter: Fyll en kum med varmt vann og plasser platen oppå. Legg et klede over. Hev i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader. 
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Sikt over litt sammalt hvete (fint) om du ønsker. 
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke. 

​8. Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen.
9. Stek i 10-12 minutter. 

Picture

Picture

Rullet rundstykker av deigen med det samme den var ferdig eltet, satte på plate og satte alt i kjøleskapet (med plast over). Litt knot å få av plasten som satt litt fast, men gjør det forsiktig så går det bra. Bildet fra kjøleskapet er tatt på morgenen. De ser litt flate ut, men fortvil ikke. Platen ble satt over en kum med varmt vann i ca. 1/2 time. Om du ikke kan det, la de stå ca. 1 time på benken. 
Picture

Picture

Ser du den jeg glemte? På neste bilde ser du det bedre – hvor mye den snittingen har å si! 
Picture

Nesten helt sprø. Jeg liker disse, jeg! 
Be the first to write a review
15 Kommentarer
  • Birgitte K
    Svar
    Skrevet på12:59, 13. april 2018

    Hei Elin!
    Selv om jeg har passert 50, er jeg ikke spesielt glad i eller flink til å bake. Det går i ferdige melposer og helt enkle ting.Man blir jo ikke glad i ting man ikke får til. Men tilfeldigvis oppdaget jeg bloggen din, og da ble jeg så glad. Du forklarer så bra, så nå tror jeg jammen jeg skal prøve meg på dine kaldthevede rundstykker. God helg til deg og dine!
    Hilsen Birgitte

    • Liksom-baker- Elin
      Svar
      Skrevet på13:52, 13. april 2018

      Flott! Sånt gjør meg glad å høre. Lykke til – og om det ikke går på første forsøk – prøv igjen!

  • Jannicke
    Svar
    Skrevet på23:44, 13. april 2018

    Hei! Disse fikk jeg lyst å bake! Men er det 5 gr tørrgjær eller vanlig gjær?

    • Liksom-baker-Elin
      Svar
      Skrevet på11:44, 14. april 2018

      Vanlig gjær

  • berit Isebakke
    Svar
    Skrevet på16:36, 30. april 2018

    Kan man kaldheve fylte horn på samme måte?
    🤗

    • Liksombaker_elin
      Svar
      Skrevet på16:41, 30. april 2018

      Jada, det kan du i teorien med all gjærbakst, og mindre emner (som horn og rundstykker) egner seg godt. Lykke til!

  • Regine Maurstad
    Svar
    Skrevet på09:54, 10. august 2018

    Hei. Jeg har tittet på mange oppskrifter om kald heving nå og de fleste deiger skal stå ute på benken. Kan dine rundstykker det også over natten så slipper man at brettet tar opp så mye plass i kjøleskap?
    Skal lage dine rundstykker i dag:). Foresten en fantastisk side du har 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:24, 10. august 2018

      Kaldheving er akkurat det navnet sier KALD heving. Jeg vet ikke hvordan resultatet blir om man hever rundstykker over natt i romtemperatur – da vil jeg tro du må redusere gjærmengde enda mer. Har ikke testet det.

  • Karin Vist
    Svar
    Skrevet på08:30, 16. mars 2019

    Hei!
    Jeg planlegger å kaldheve bolledeig. I min oppskrift er det ca 1 kg mel, 5 dl melk og 1 pk fersk gjær. Hvor mye må jeg redusere gjærmengden til?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:42, 16. mars 2019

      hvor lenge skal deigen stå kaldt? En natt? Da kan gjærmendgde halveres. Skal den stå enda lenger, bruk enda mindre gjær.

  • Kristin Nordvoll Mork
    Svar
    Skrevet på10:56, 19. juni 2020

    VELDIG spent, hvordan gikk det med kaldheving av bollefoccacia?

  • Ragnhild Svartdahl
    Svar
    Skrevet på23:15, 4. juli 2020

    10gr salt- deigen smaker kjempe salt!!! Riktig mengde???

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:59, 6. juli 2020

      Ja, riktig mengde. Ta mindre om du ikke liker det.

  • Hanna
    Svar
    Skrevet på10:31, 25. januar 2022

    Kan man kaldheve skillingsbolledeig i flere dager? Bakes den ut på forhånd eller baker man den ut samme dag man skal bruke den?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:04, 26. januar 2022

      Jeg har aldri prøvd å kaldheve over flere dager, bare fra en dag til den neste. Du bestemmer selv om du vil sette bollene på plate og kjøle, eller om du vil bake ut deigen dagen etter.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...