Mormonsen

Mormonsen

Kaka som sto på bordet hos «mor»

Min farmor ble bare kalt «mor». Da mor på Haugsletta inviterte på kaffeslabberas sto alltid denne kaka på bordet. Kaka med de harde, mørke knortene fikk som oftest stå i fred for meg.  Heldigvis har jeg med årene kommet på andre tanker, for dette er en saftig formkake som smaker godt. De sorte «knortene» er bitte små smakfulle rosiner, kalt korinter.

Picture

Rør smør og sukker luftig
Picture

Rør inn ett og ett egg. Visp godt sammen mellom hvert egg og rør opp fra bunnen. Sikt inn det tørre sammen med melk. Ikke rør for mye.
Picture

Has i en langpanne og smøres jevnt utover. Strø på korinter, mandler og perlesukker
Jeg må innrømme at som barn var denne kaka langt fra noen favoritt. Kake med korinter var for gamlinger. Men her om dagen snublet jeg over en pakke med fantastiske korinter. Korinter er jo nesten glemt. Dessuten er de stort sett altfor harde, altfor tørre og kan i de verste tilfeller utgjøre en fare for tanngarden. Men disse korintene var av beste sort og derfor tenkte jeg – nå skal jeg lage den kaka mor alltid pleide å lage. Mormonsen. 

Mor het Martha og var gift med min farfar Aage, kalt far. Begge jobbet i bakeriet som ble hetende Jessheim Hjemmebakeri. De startet i det små og jobba og sleit, seint og tidlig, for den lille bedriften. Som oftest hadde de kaker fra bakeriet til kaffekosen, men mor likte alltid å bake litt selv. Min datter er oppkalt etter mor på Haugsletta, og da jeg i ettermiddag tilbød Martha på seks å smake på den nystekte kaka, svarte hun som meg da jeg var barn; 
– mamma, jeg liker ikke sånn jeg. 
Den er vel fortsatt forbeholdt gamlinger…som meg 🙂


Mormonsen

350g sukker
350g smør
350g hvetemel
6 egg
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1 dl melk

40-50 g korinter
20-30 g mandelflak
Perlesukker

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2. Rør inn ett og ett egg. 
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. 
4. Rør inn melken til slutt.
5. Strø på korinter, mandelflak og perlesukker.

Stekes i langpanne 42 x 29 cm på 180 grader i 20-25 minutter. 

PS. Er korintene dine tørre? Legg dem i varmt vann 1/2 times tid. Hell av vannet og strø på kaka. 

Picture

Mormonsen servert på fatet fra min farmor. Perlesukkeret smeltet i ovnen, ellers ser kaka helt lik ut som da hun lagde den.
Be the first to write a review
4 Kommentarer
  • Marina
    Svar
    Skrevet på03:55, 6. oktober 2013

    Hei!
    Går det an å bruke vanlige rosiner i steden for korinter? (Jeg finner dem ikke i noen av butikkene i nærheten)

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på04:05, 6. oktober 2013

    Ja, Marina! Det går helt fint 🙂

  • Torill Funderud
    Svar
    Skrevet på18:03, 22. desember 2020

    Lurer på to ting: jeg er vant til sitron i denne kaka – er ikke det et must?
    Og jeg pleier å stivpiske eggehvitene. Denne oppskriften er enklere – hva vinner/taper jeg med den ene eller andre metoden? Spurte tidligere, men kommentaren kom ikke fram…

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:27, 22. desember 2020

      Har ikke laget den på på den måten du beskriver, så det vet jeg dessverre ikke. Smak og behag, dette. Lag den som du liker den best.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...