Følg krem.no på Instagram @kremno_elin og på Facebook
krem.no
  • HJEM
  • TIPS & TRIKS
    • Dekorering
    • Vekter og mål
    • Ord og uttrykk
    • Utstyr
  • OM KREM
    • Annonsere?
    • Kontakt

Skonrokker, skorper eller grove kavringer

31/1/2018

0 Comments

 
Picture

Knasende sprø, grove og supergode! 

Lei brød? Lei polarbrød? Lei knekkebrød? Lei av januar og snø? Lei av selve livet? Frelsen er nær! Lag skonrokker. Eller grove kavringer. Eller skorper. Kjært barn har mange navn. 
Siste dag i januar, og jeg slår til med skikkelig helsekost. Den gang jeg spurte dere om jeg skulle lage hvitløksbrød eller skonrokker ble det overveldende flertall for hvitløksbaksten, men hvorfor droppe skonrokkene? Disse ble knasende gode og smaker liksom ikke "grovt". Perfekte å spise for å få i oss mer av de grove melsortene. Mer av det vi trenger, der altså. 

I går leste jeg i avisen at hjemmelagde knekkebrød er noen fettbomber (haha! så tabloid!). Jeg har ikke hevet meg på knekkebrød-trenden, og når havrekjeksene er spist opp har jeg liksom savnet noe knasende sunt og godt etter brødskiva eller noe jeg bare kan spise som en rask lunsj. Kanskje jeg kan blåse liv i noe gammelt? Gjøre noe gammelt nytt igjen? Det måtte bli skonrokker. 

Oppskriften er opprinnelig svensk (husker ikke hvor jeg fant den..), men jeg gjorde om på oppskriften og gjorde den grov, la til og trakk i fra litt. Bare så det er sagt, dette er lettvint, selv om deigen i seg selv er noe klissete. Vil du redusere på gjærmengden kan du godt halvere den, men da trenger den en god del lenger tid på å heve. Jeg likte litt at de ble sånn fluffy for jeg er ikke så glad i kompakte kavringer, og disse ble etter min mening helt supre. De bla kanskje litt tynne sånn etter at de var stekt (litt vanskelig å dele) men for meg funka det helt fint. 

Spises med smør og syltetøy, med ost eller som du selv liker det best. 
​
Skonrokker (grove kavringer med rug)
2 dl fin rug
2 dl grov rug
1 dl sammalt hvete fin
2.5 dl hvetemel
6 dl vann
1 ss sukker
​2 ss olje
2 ts salt
50 g gjær 

Vil du ha solsikkekjerner eller andre type frø er det bare å putte i etter eget ønske

Slik gjør du:
1. Mål opp alle ingrediensene, ha i en bakebolle og start elting. 
2. Skrap opp fra bunnen flere ganger, elt deigen på mellomstor fart i ca. 20 minutter.
3. La bakebollen stå på benken i 30 - 45 minutter. 
4. Dypp fingrene i vann og plasser biter av deigen (på størrelse med vanlige rundstykker) på en stekeplate med bakepapir. 
5. La heve 30 minutter.
6. Steik på 230 grader i 7-10 minutter.
7. Avkjøl litt før du deler skonrokkene i to.
8. Legg på en plate og tørk i ovnen på 100-130 grader til de er tørre (sett ovnsdøra litt på gløtt så damp kan komme ut. Det tar ca. 2-4 timer. 
​
Picture
Picture
Klissete deig! Dynk hendene i vann og plasser på en bakeplate. 
Picture
Del skonrokkene i to og legg på plate for tørking. 
Picture
Tørk i ovnen på 100-130 grader (over/undervarme) i noen timer - sett gjerne ovnsdøra litt på gløtt. 
Picture
Etter to-tre timer i ovnen er de ferdige. Oppbevares tørt, i tett boks (eller pose).
0 Comments



Leave a Reply.

    Bilde
    Velkommen til krem-dott-no! Mitt navn er Elin Vatnar Nilsen. Jeg er utdannet konditor og har drevet krem.no siden 1999. 2017 ga jeg ut min første bakebok: "Alle kan bake." Høsten 2018 kommer den neste! På denne siden finner du basisoppskrifter, enkle dekoreringstips og masse gode oppskrifter på kaker, desserter, is og konfekt.  Jeg baker dessverre ikke kaker på bestilling til selskap. 
    BESTILL BOKEN MIN HER
    Picture
    Bilde
    Bilde
    POPULÆRE NÅ: ​
    Picture
    FIRKLØVERKAKE I LANGPANNE
    Picture
    HVITLØKSBRØD
    Picture
    SJOKOLADELANGPANNE
    Picture
    SLIK LYKKES DU MED SØT DEIG
    Bilde
    HVORDAN PISKE KREM
    Picture
    SUKKERBRØD
    Picture
    BOLLEFOCACCIA
    Picture
     BOLLER MED OG UTEN ROSINER 
    Picture
    VANILJEKREM
    Picture
    FIRKLØVERKAKE
    Picture
    HALVGROVE RUNDSTYKKER
    Bilde
    15 MEST POPULÆRE

    Kategorier

    All
    Bløtkaker
    Cookies
    Dessert
    Fakta Om
    Flettebakst
    For De Minste
    Frukt Og Baer
    Gjærdeig
    Glutenfritt
    Godt.no
    Grunnoppskrifter
    Is
    Jul
    Kakedekor
    Kaker
    Konfekt
    Konkurranse
    Krem.no
    Langpanne
    Mandagstanker
    Marsipan
    Muffins
    Ostekake
    Påske
    Q Meieriene
    Sauser
    Scones
    Sjokoladekaker
    Tørsleffs
    Utstyr

    RSS Feed

    Blogglistenhits
© 2018 krem.no 
Om krem.no | Kontakt
✕