Smultringer

Smultringer

Picture

Dette er familiens julefavoritt! Vi lager rundt 400 stk som deles ut til famile og venner hvert år. Smultringene porsjoneres i poser og oppbevares i fryseren. Farlig gode!
Grethes smultringer

5 egg
300g sukker
3 dl fløte
1 beger seterrømme
2 ts bakepulver
2 ts hornsalt
2 ts kardemomme
700 – 800g hvetemel

Smult/ matfett til koking
Gir 150-200 smultringer

Start med å piske eggedosis av sukker og egg. Pisk seterrømme og fløte til krem i en annen bolle. Bland  eggedosis med krem og rør inn det tørre. Juster melmengde (ikke ha i alt med en gang), deigen skal være litt klissete. Jeg benytter eltekrok når jeg lager denne deigen, men ikke elt for mye. Jeg pleier å lage deigen en dag i forveg, så blir den lettere å jobbe med.

Oppbevar smultringdeigen kaldt, og ta ut litt og litt deig som kjevles til ca. 2-3 mm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og legg over på et brett med matpair. Det enkleste er å ha èn som koker og èn som kjevler deig og stikker ut.

Kok smultringene i smult eller matfett. Det tar en stund før fettet blir varmt, test med en liten deigklump. Når fettet er varmt nok kommer klumpen opp igjen til overflaten med det samme.

Nå litt brannvern:
Når man jobber med kokende fett er det viktig å huske at man ALDRI skal forlate en smultgryte mens den står på en varm kokeplate. Ha alltid et lokk eller et brannteppe i nærheten. Skulle gryta ta fyr, legg på lokket. Du skal under INGEN OMSTENDIGHETER helle vann på en varm gryte med fett.

Picture

Kjevle ut små leiver ad gangen. Stikk ut smultringemner og legg på et brett.
Picture

Brettet står kjølig en stund før de små ringene går i gryta.
Picture

Ikke ha for mange smultringer i gryta samtidig. Med det samme de er lagt i, snus de. Det forhindrer at smultringene sprekker.
Picture

Snus atter et par ganger..
Picture

..til fargen er lys gyllen. Så er julebakverket ferdig!
Picture

La smultringene få renne av seg på et par lag med tørkepapir.
Picture

Tretusenfirehundreog…neida. Ikke riktig så mange, men med dobbel porsjon ble det bortimot 400 hull med mat omkring.
5 based on 1 reviews
32 Kommentarer
  • Skrevet på21:48, 28. november 2015

    Skal det virkelig kjevles så tynt? Har aldri lagd smultringer, men ser for meg at det kanskje blir mer sykkeldekk enn bilringer..? Hva med kardemomme?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:49, 29. november 2015

      Noen liker tykke smultringer, andre tynne. Det er smak og behag! Du lager den tykkelsen du liker best. Og selvfølgelig skal det være kardemomme 🙂 4 gram eller 2 ts.Takk for at du påpekte det Berit!

  • Martha G Kaald
    Svar
    Skrevet på14:26, 15. desember 2017

    Hvorfor sprekker smultringene på midten under steking

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:47, 15. desember 2017

      Det kan ha forskjellige årsaker, alt ettersom oppskriftene er forskjellige (røre som stekes sprekker for eksempel raskere enn om man kjevler ut deigen og steker). Et annet triks er å snu smultringene raskt nok. Det gjør at de ikke sprekker.

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på14:24, 14. desember 2018

    hvis jeg vil bake bare en liten porsjon , for eksempel en femtedel av din oppskrift, hvor mange smultringer blir det da, sånn omtrent? Og hvordan vil ingrediens-mengdene bli? ut`?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:40, 16. desember 2018

      Dette er ikke en veldig stor oppskrift. Antall smultringer avhenger av størrelse på utstikker.

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på14:28, 14. desember 2018

    Kan man koke smultringer i støpejernsgryte som er glassert innvendig, og utvendig? Eller å den være uglasert?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:41, 16. desember 2018

      Du kan koke i hvilken kjele som helst..

  • Kristina Holm
    Svar
    Skrevet på14:02, 16. desember 2018

    Hvor meget creme fraiche skal Jeg bruge og hvad fedt % ?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på18:58, 16. desember 2018

      ett beger er ca. 3 dl – 35% fett

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på11:09, 12. januar 2019

    Hei! Supergod oppskrift, smultringene forsvant på et blunk i familieselskapet i romjula 😀
    Skal lage igjen nå i helgen, og lurte på, er det et «must» at smultringene må ligge kjølig før steking? Hadde vært så enkelt å bare stikke ut, og la de ligge på brett her på kjøkkenet fram til jeg begynner å steke. Men lurer på om det gjør noe for resultatet om de står i romtemp frem til steking? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:20, 14. januar 2019

      Hei Hilde. Nei, ikke noe must, men deigen vil bli fastere om den ligger kjølig og dermed bli lettere å få fine og runde under steking.

  • Ingunn Krogfoss
    Svar
    Skrevet på11:25, 21. desember 2019

    Kan deigen stå to døgn i kjøleskap før utbaking? Jeg lagde deigen i går kveld og får ikke bakt den ut i dag allikevel. Kan den stå til i morgen?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:24, 27. desember 2019

      Går helt fint

  • Linda Marie Wangen
    Svar
    Skrevet på10:11, 12. november 2020

    Tenkte vi skulle prøve oss på smultringer i år, men jeg lurer på hvor mange pakker smult bør jeg kjøpe for å få nok fett til å steke i?

    • Linda Marie Wangen
      Svar
      Skrevet på10:13, 12. november 2020

      Eller, det blir jo Flott matfett jeg skal kjøpe, men en enslig pakke gir jo ikke nok til å steke i😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:00, 12. november 2020

      Det kommer an på hvor stor kjele du har. Velger du en kjele som du kan steke ca. 5-6 smultringer av gangen, regn med å bruke 1.5 – 2 kg fett.

      • Lise
        Svar
        Skrevet på17:35, 15. juni 2023

        Er det nok med 500 g Flott matfett til disse smultringene?😊

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på08:26, 16. juni 2023

          De kan sikker gå, men det er bedre å ha for mye fett enn for lite. Kommer jo også an på hvor stor kjele du bruker? Mindre kjele krever mindre fett.

          • Ingri Gisnås Øverland
            Skrevet på11:44, 5. desember 2023

            Hvorfor blir mine smultringer sprøe?
            Har brukt samme oppskrift i årevis og ikke blitt sprø før i år

          • Elin Krem.no
            Skrevet på13:48, 5. desember 2023

            Det kan hende du har slumpet litt på hevemiddelet? Litt for mye bakepulver? Eller kanskje fettet ditt har vært litt varmere enn vanlig? Uansett, de blir myke igjen. Bare putt i pose og så i fryser.

  • Roger
    Svar
    Skrevet på12:34, 24. november 2020

    Hei,
    Vi bor i Cape Town så vanskelig å få tak i hornsalt, hva kan en bruke isteden? Google translate kom ikke med en god oversettelse.
    Mvh,

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:29, 24. november 2020

      Prøv bakers ammonia, ammonium carbonate eller ammonium bicarbonate.

  • Eirin
    Svar
    Skrevet på20:58, 26. november 2020

    Tenkte å prøve meg på smultringer for første gang og fant selvsagt frem din oppskrift – har brukt mange av dine andre oppskrifter med god suksess!👍🏻😀 Et lite spørsmål 1/3 l fløte blir vel strengt tatt 3,33dl, men kan det holde å bruke en liten pakke på 3dl tror du?🤔

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:34, 26. november 2020

      Ja, 3 dl er riktig (jeg skal endre)Denne oppskriften ble lagt ut mens kartongene var fylt med 1/3 liter, det er endret nå.

      • Eirin
        Svar
        Skrevet på21:40, 26. november 2020

        Supert! Takk for kjapt svar👍😀 Da blir deigen laget i kveld og smultringene stekt i morgen😍

  • Torild Dahl
    Svar
    Skrevet på18:37, 7. desember 2021

    Glemte å ha i kremfløte æ , går det greit uten tror du? No har deigen stått ett døgn i kjøla.😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:04, 8. desember 2021

      Bare prøv..

  • Smultringer
    Svar
    Skrevet på14:36, 8. desember 2022

    Hei:) Stekte desse smultringane i dag og var veldig gode! Er det meininga at smultringane skal vere sprø når dei er nystekt, eller har eg steikt dei for hardt/høg varme? Dei er ikkje svidd, men var kanskje ikkje så lyse som dine på bilde. Gjennomsteikt var dei.

    Og så har eg et spørsmål ang smulten(flott matfett). Er det meninga at det skal bli «brukt opp»/forsvinne i gryta, eller skal mengden av fett være det samme når en er ferdig å steike ? Har ikkje steikt smultringane på for lav varme ihvertfall, så dei har ikkje ligge å trekt til seg for mykje. Lurer på kva som er normalt da dette er relativt nytt for meg 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:08, 9. desember 2022

      Mine smultringer er relativt sprø når de er ferdige, men blir myke etter hvert. Det skal minske litt på fettet i gryta, men ikke så mye egentlig. Vi koker 400 smultringer og da har vil ca. halvparten av 1.5 kg fett tilbake.

  • Mybakery jessheim
    Svar
    Skrevet på00:44, 9. desember 2022

    Prøvde disse første gang 2021. Helt utrolig enkelt og SÅ godt. Skal lages hvert år nå😋

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på19:57, 15. desember 2023

    Ang. mye smult igjen etter steking. I gode gamle dager laget man rosettbakkels først, deretter fattigmann, hjortetakk og så smultringer i samme smult. Det er fordi smulten gir mørkere bakst etter hvert, så de kakene som er lysest, stekes først. Dette ifølge min farmor, som jeg arvet min bakelyst fra.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...