Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Bilde

 

Sukkerbrødoppskrift  tilpasset din kakeform

Kan du lage eggedosis? Da kan du lage sukkerbrød!

Picture

Sukkerbrød eller bløtkakebunn. Avkjøles godt før du fyller det med krem. Kan gjerne fryses.

Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel- mange strever med å få det til. Med denne oppskriften, tilpasset din kakeform, skulle du ha alle forutsetninger for å lykkes!

pr.1 egg:
ca.25 g sukker
ca.25 g hvetemel (gjerne finbakstmel)
ca 1/4 ts bakepulver

anbefalt mengde egg:
springform 22 cm: 4 egg
springform 24 cm: 5 egg
springform 26 cm: 6 egg
springform 28 cm: 7 egg Merk! Mengden
bakepulver må tilpasses (maks 1 1/2 ts på 7 egg)

Lyst til å lage bløtkake?

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Helles i en form kledd med bakepapir.

Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min.

Les tips til hvordan du lykkes med sukkerbrødet litt lenger ned på siden!

Slik lager du rullekake-bløtkake på under en halvtime

Picture

Vei opp alle ingredienser. Det aller beste resultatet får du om du bruker romtempererte egg.

Picture

Pisk eggedosisen til en tykk, luftig og kremete masse.

Picture

Sikt inn mel og bakepulver litt etter litt. Vendes inn med et røreredskap. (For å bevare luften i massen).

Picture

Sukkerbrødet stekes i midt i ovnen på 175 grader i 30-40 min.
 
 

Bilde

 

Tips til hvordan du skal lykkes med sukkerbrødet!

Bruk romtempererte egg. Det gir bedre volum. Romtempererte ingredienser emulgerer (blander seg) bedre sammen.

Ikke pisk eggedosisen på max fart dersom du bruker stor bakemaskin. Pisker du for kraftig kan det gi for store luftbobler i massen. Luftboblene utvider seg i ovnen. Er boblene for store kan sukkerbrødet klappe sammen under steking.

Pisk så lenge at eggedosisen får en lys gul farge. Eggedosisen skal være tykk og renne sakte. Ved å piske lenge vil sukkeret løse seg opp, noe som gir en fin konsistens på sukkerbrødet. Bruk gjerne finkornet sukker.

Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott (Da bevarer du den innpiskede luften). 👉 unngå å åpne ovnsdøra de første 20 minuttene og stek sukkerbrødet lenge nok! Ofte faller sukkerbrødet sammen på midten. Det kan være fordi det ikke er stekt lenge nok. Sett gjerne ovnen på varmluft siste 10 minuttene, så trenger varmen helt inn til midten raskere.

Avkjøl gjerne sukkerbrødet opp ned. Det gjelder dersom kakebunnen går helt opp til kanten av formen. Da får du en jevn overflate på toppen. La det avkjøle helt før du skjærer langs kanten og fjerner formen.

Hvorfor jeg ikke bruker potetmel? Det må du gjerne, jeg har bare aldri brukt det.

Om det kan være en ide å sette inn sukkerbrødet i kald ovn? Nei. Ovner er forskjellige, og mange tar tid før blir skikkelig varme. Jo lenger det står uten skikkelig varmepåvirkning, jo mer vil luftboblene sive ut av massen

.

5 based on 4 reviews
124 Kommentarer
  • Siren Olsen
    Svar
    Skrevet på15:15, 9. februar 2020

    Ferdig nå og skal steke, men i midten eller nederst? Tror det er nederst …..

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:24, 10. februar 2020

      Midt i eller et hakk ned fra midten.

  • Refka
    Svar
    Skrevet på16:50, 22. oktober 2020

    Kan jeg tilsett vaniljesmak?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på17:36, 22. oktober 2020

      Det må du gjerne

  • Eveline
    Svar
    Skrevet på21:37, 23. oktober 2020

    Tusen takk for alle supre tips og triks!
    Et lite spørsmål: Skal prøve meg på en bløtkake med marsipanlokk til neste helg, aldri prøvd meg på det før så tenkte være litt tidlig ute.
    Funker det å bake kakebunnene nå for så å fryse de til neste helg? Bør de isåfall deles før eller etter frysing? Har også lyst å lage makronbunn, kan den isåfall også lages i forkant for så å fryse den? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på17:39, 24. oktober 2020

      Det går fint å fryse begge deler. Del gjerne bunnen etter at den har vært fryst. Lettere å skjære i fine lag når den er halvtint.

  • Susanne B Knudsen
    Svar
    Skrevet på09:19, 7. november 2020

    Hvad med 20 cm kage ?
    Tak en meget nyttig opskrift !
    Susanne (dansk)

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:11, 7. november 2020

      jeg ville brukt 3 egg

  • Kari Finset
    Svar
    Skrevet på20:15, 18. juni 2021

    Hei , hva gjør jeg feil når den detter ned på midten ?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:30, 19. juni 2021

      Enten har den blitt pisket for kraftig sånn at det blir for store luftbobler, eller den har stekt for kort tid.

  • Silje
    Svar
    Skrevet på20:48, 11. november 2021

    Hei! Hva anbefaler du at man dynker bunnen med for å holde den saftig? Dynke før eller erter frysing?
    Mvh

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:45, 12. november 2021

      Du dynker den før du legger på krem. Bruk jus, brus eller sukkerlake av 1 del sukker og 1 del vann. Selv dynker jeg sjelden ettersom mitt hjemmelagde syltetøy er så rennende.

  • Gunnlaug Seland
    Svar
    Skrevet på13:08, 4. mars 2022

    Min mor lærte meg å sette sukkerbrødet inn i kald ovn. Har det noen hensikt, eller…?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:49, 8. mars 2022

      Nei. Glem det.

    • Nora Lothe
      Svar
      Skrevet på16:20, 16. mai 2022

      Jeg setter alltid kaken i kald ovn, og det går helt fint. Får fine, høye bunner.

  • Kirsten Torgersen
    Svar
    Skrevet på10:15, 16. mai 2022

    Kler du hele formen med bakepapir eller bare bunnen?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:33, 16. mai 2022

      Jeg kler bare bunnen. Smører ikke sidene, men drar en kniv langs kanten etter avkjøling.

  • AngKoPe
    Svar
    Skrevet på15:15, 12. mars 2023

    Hej Elin.

    Kan jag ha kakao i denna oppskriften? Har bakat denna oppskriften många gånger med fantastiskt resultat (utan kakao) men nu behöver jag en uppskrift på en hög kakbotten med chokladsmak. Har en form på 24 cm.
    Tack 😊

  • Elin Mehren
    Svar
    Skrevet på10:14, 13. mai 2023

    Hei, jeg kunne tenke meg å ha i litt valnøtter/mandler . Kan jeg erstatte 1/2 part av melmengde med like mye malte nøtter , eller er det for mye?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:58, 14. mai 2023

      Hvis du ønsker en luftig bunn vil nok halvparten kanskje bli for mye. Du vil uansett få en lavere bunn som henger dårligere sammen, men det er lov å prøve!

  • Maiken Jacobsen
    Svar
    Skrevet på22:35, 12. oktober 2023

    Skal den avkjøles i forma?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:00, 13. oktober 2023

      Ja!

  • Anne
    Svar
    Skrevet på10:29, 16. november 2023

    Ballongvisp eller vanlig visp? Best med håndmikser eller bakemaskin – eller spiller det egentlig ingen rolle?

    Fikk det så fint til første gang jeg laget etter denne oppskriften, men de siste gangene har sukkerbrødet blitt mye «flatere». Bruker romtempererte egg, og finkornet sukker. Hva kan være feilen når det ikke «hever» riktig? For høy fart? Pisket eggedosisen for lenge? Skal den være noe rennende, eller helt kremete?

    NB: Digger «Kakene vi elsker» boka 🙂 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:11, 17. november 2023

      Ofte kan en sterk kjøkkenmaskin gjøre luftboblene så store at de klapper sammen i ovnen. Derfor pisker jeg enten på halv fart på min ProBaker eller bruker en håndmikser. Håndmikseren min er også veldig sterk, så jeg pisker aldri på full fart. Eggedosisen skal være kremete, ikke rennende – et triks er å se om du kan skrive «ole» med vispen. Takk for fine ord om boka mi og lykke til!

  • Ina Paulsen
    Svar
    Skrevet på18:37, 23. november 2023

    Hei
    Jeg lagde denne i dag, men den fikk en topp. Hva gjør jeg feil?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:44, 24. november 2023

      Det er helt vanlig. Du har ikke gjort noe feil. Snu bunnen opp ned på en rist under avkjøling, så blir den rett.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...