Vannbakkelskringle

Vannbakkelskringle

Bestemorkringle

Min mamma har tolv barnebarn og ett oldebarn. Hun baker denne vannbakkelskringlen til enhver familiesammenkomst i vår familie, og spør du barnebarna hva de ønsker seg til bursdagen får du et unisont svar: Bestemorkringle!

Oppskriften er en grunnoppskrift som kan benyttes til både salte og søte kremer. Du kan lage mye godt av vannbakkels, som for eksempel profitorolls eller eclairs fylt med vaniljekrem, svaner med ostekrem eller og kremfylte boller. Nå på sommeren syntes jeg denne kringlen smaker aller best, kun med litt melisglasur på toppen. Ønsker du litt ekstra smak og farge kan glasuren gjerne lages av for eksempel bringebærsaft. Å lage vannbakkels er ikke vanskelig, men det er to ting som er viktig å huske: For det første må du la vann og smør/margarin koke skikkelig opp før melet røres inn. For å unngå at kringlen faller sammen må du la være å åpne ovnsdøren før det har gått minimum 30 minutter. Steketiden er fra 30-45 minutter, midt i ovnen på 200 grader.

Grunnoppskrift vannbakkels
2,5 dl vann
125 g margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)

Slik gjør du: 
1. Kok opp vann og smør/ margarin
(obs! – det er viktig at det koker!)
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under (ganske) sterk varme (Det skal ikke brenne seg)
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten.
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn.
6. Eggene blandes inn ett for ett. Hvor mange egg som skal til må ses an! (Massen skal ikke være for flytende)
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, eventuelt bruk en skje til å fordele massen.

Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
Vil du se bilder av fremgangsmåte, se her

Picture

Du må gjerne bruk en sprøytepose, men her har jeg fordelt deigen utover med en skje.

Picture

Trenger 30-40 minutter på 200 grader. Ikke åpne ovnsdøra før det har gått en halvtime.

Picture

Familiefavoritt! Lite slår nystekt vannbakelskringle, altså 🙂
5 based on 2 reviews
32 Kommentarer
  • Gerd
    Svar
    Skrevet på09:32, 20. juli 2013

    Bakte denne festkringlen i dag, og gjorde alt til punkt og prikke. Melisglasur blei av melis og ørlite fruktsaft. Resultat; Nydeleg kringle på smak og delikat å sjå på 🙂 Takk for flott oppskrift i VG 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:40, 20. juli 2013

      Så hyggelig å høre Gerd! Jeg var i familieselskap i går, og gjett hva som sto på bordet 😉

    • Hallgjerd Kvande Hals
      Svar
      Skrevet på17:41, 10. januar 2024

      Er det ikkje fyll inni kaka?

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på10:14, 11. januar 2024

        Waleskringle er med fyll, dette er vannbakkelskringle. Wales finner du her

    • Greta Lange Johannessen
      Svar
      Skrevet på17:22, 11. januar 2024

      Hei,
      Kringlebotn såg veldig god ut, Undres på om en kan bruke glutenfritt mel. Da vi er flere i familien som blir syk av gluten

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på09:20, 12. januar 2024

        Har dessverre aldri laget vannbakkels med glutenfritt mel

      • Berit Alfheim
        Svar
        Skrevet på16:51, 12. januar 2024

        Baker kun med glutenfritt mel og den serveres til alle. Like fin hver gang👍. Lykke til😊

      • Berit Alfheim
        Svar
        Skrevet på16:53, 12. januar 2024

        Blir finere med glutenfritt mel Toro fin mix. Alltid vellykket👍

  • Anne Hilde
    Svar
    Skrevet på16:58, 6. august 2013

    Jeg laga denne til svigers i går, helt nydelig ble den!! Ikke siste gang jeg lager denne, og det er jo jammen ingen heksekunst heller 🙂 Takk igjen for en super bakeside!!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på01:45, 7. august 2013

    Takk Anne Hilde! Setter så pris på sånne kommentarer, altså 🙂

    • Grethe Ulleberg
      Svar
      Skrevet på15:44, 8. januar 2024

      Kan man bruke glutefritt mel f.eks. semper fin mix

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på15:50, 8. januar 2024

        det har jeg aldri testet, så det må i såfall gjøres på eget ansvar

  • Camilla Bjornes
    Svar
    Skrevet på04:51, 15. januar 2014

    Den så veldig god ut! du er kjempe flink 🙂 du har en veldig fin blogg!
    jeg syntes den var ganske inspirerende

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:04, 15. januar 2014

      Tusen takk Camilla! Hyggelig med sånne tilbakemeldinger 🙂

  • Line
    Svar
    Skrevet på14:18, 18. mai 2015

    Hvor mange ganger dobler du grunnoppskriften til en stor kringle? Må prøve meg på dette, har utsatt vannbakkels i mange år 😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på02:56, 19. mai 2015

      Dette er oppskrift til en stor kringle. Skal du lage den enda større kan du evt. doble den.

  • Ann
    Svar
    Skrevet på20:36, 21. mai 2016

    Denne gikk dårlig for min del :O vet ikke om jeg gjorde noe galt, men fikk altfor tynn deig/røre

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:55, 22. mai 2016

      Hei Ann. I denne oppskriften handler det om å bruke riktig mengde egg. Det er ikke alltid like enkelt, ettersom egg er så forskjellig i størrelse. Jeg skriver 3-4 egg, og det er ikke uten grunn. Etter å ha bakt denne noen ganger vil du skjønne hvilken konsistens som er den perfekte – ikke for fast, og ikke for rennende. Av og til trenger du bare å tilsette 3 egg, noen ganger 3 og et halvt og andre ganger 4 egg. Massen skal være fast, men ikke flytende. Så lett, og så vanskelig. Oppfordrer deg til å prøve på nytt! Lykke til!

  • Linda
    Svar
    Skrevet på00:12, 24. mars 2017

    Hei! Går det greit å bruke tine smør istedenfor margarin til denne? Ser veldig god ut:-):-)

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på08:50, 24. mars 2017

    Selvfølgelig kan du det. Går helt fint.

  • Linda
    Svar
    Skrevet på11:39, 24. mars 2017

    Kan varmluft brukes i ovnen tror du?

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på13:18, 24. mars 2017

    Varmluft går helt fint. Pass på å ikke åpne ovnsdøren de første 20-15 minuttene.

  • Skrevet på18:57, 4. juli 2017

    Jeg lager vannbakkels med vaniljekremen som jeg steker som wienerbrød. Funker veldig godt! Litt for godt med melis på toppen 🙈🍽

  • Anett Rustand
    Svar
    Skrevet på10:59, 30. september 2020

    Hvor «høyt» smører du deigen? Syns kanskje min ble litt lav😅! Sprøytet ut på bakepapir med stor stjernetopp, så var kanskje 1 cm høy.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på19:22, 30. september 2020

      Denne faller lett sammen hvis den ikke stekes lengen nok. Det er nok heller årsak til at den ikke ble så høy.

      • Anett Rustand
        Svar
        Skrevet på12:13, 1. oktober 2020

        Ok, takk, den var så fin i ovnen men ble paddeflat når jeg tok den ut. Vi prøver igjen i dag😊

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på18:48, 1. oktober 2020

          Stek den lenger.

  • Rita Korsmo
    Svar
    Skrevet på13:00, 7. februar 2022

    Jeg laget denne glutenfri i dag , den ble helt perfekt 👍👍. Brukte Semper mix i stedet for hvetemel . Eller fulgte jeg oppskriften. Tusen takk for flott oppskrift .

  • Eva Due
    Svar
    Skrevet på12:03, 13. november 2022

    Jeg blander rom essens i melisen. Smaker vidunderlig

  • Reidun Borud Bakkland
    Svar
    Skrevet på15:38, 12. januar 2024

    Går det greit å putte den i fryseboksen 😉

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på23:15, 13. januar 2024

      Alt kan fryses, men vannbakkelskringle er best fersk.

  • Lillian Bergstrøm
    Svar
    Skrevet på17:49, 12. januar 2024

    Hei. Laget denne i dag og er meget fornøyd. Kan denne muligens lages med potetmel?Glutenfritt..

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...